Evropski gasni sektor u katastrofalnom stanju

Evropski gasni sektor u katastrofalnom je stanju i bez politike za podsticanje ulaganja, energetska snabdevanja nekih zemalja mogla bi biti ugrožena, upozorava lider evropske gasne industrije, a prenose evropski mediji.

Evropski lideri razmatraće na samitu 22. maja, koji će među ostalim biti posvećen energetici, niz kontroverznih pitanja poput razvoja iskorišćavanja gas iz škriljaca i borbe protiv klimatskih promena.

„Visoke cene energije i troškovi koče evropsku konkurentnost“, kaže se u nacrtu smernica za zaključke samita, u kojima se poziva na raspravu o tome kako bi Evropa mogla ostati globalno konkurentna i sniziti cene energije u trenutku kada su joj potrebna velika ulaganja u energetsku infrastrukturu i proizvodne kapacitete.

Evropski gasni sektor pogođen je malim rastom potražnje za električnom energijom, procvatom obnovljivih izvora energije i konkurencijom termoelektrana na ugalj, rekao je Jean-Francois Cirelli, predsednik Eurogasa, koji predstavlja gasnu industriju, na jednoj konferenciji i u intervjuu za Reuters.

Cirelli je kazao da je potrošnja gasa u EU-u pala za dva odsto 2012, nakon što je 2011. pala za 10 odsto. Polovina smanjenja uzrokovana je manjom potrošnjom gasa u termoelektranama, a druga polovina strukturnim padom finalne potražnje za gasom, što je posledica veće energetske efikasnosti i zamene energenata.

„Situacija u gasnom sektoru u Evropi je katastrofalna“, upozorio je Cirelli, koji je takođe potpredsednik francuske gasne kompanije GDF Suez SA.

Cirelli je kazao da gas u Evropi više nije konkurentan zbog uvoza jeftinog američkog uglja i rekordno niskih cena dozvola za emisiju C02. Gas čini četvrtinu potrošnje primarne energije u EU i za grejanje ga koristi 200 miliona ljudi.

GDF Suez ne koristi ili je zatvorio 7,3 gigavata kapaciteta za proizvodnju energije tokom 2009-2013. i trebao bi da ugasi još 1,3 gigavata, što ukupno odgovara kapacitetima osam nuklearnih elektrana.

Cirelli je kazao da je u Velikoj Britaniji udeo gasa u proizvodnji energije smanjen sa 40 na 25 odsto između 2011. i 2012., uglavnom u korist uglja, čiji je udeo porastao s 30 na 42 odsto u istom tom periodu.

Budući da jeftin gas iz škriljaca zamenjuje ugalj u američkim termoelektranama, izvoz uglja u Evropu povećao se prošle godine 23 odsto, snizivši cene uglja na međunarodnom tržištu. U nekim državama članicama, udeo električne energije proizvedene iz uglja raste godišnjom stopom od čak 50 odsto, kazao je.

Cirelli je pozvao evropske čelnike da na samitu ove sedmice pronađu načine za podsticanje ulaganja. Upozorio je da su stala sva ulaganja u iskorištavanje geotermalne energije i da ulagače privlači samo obnovljiva energija, ali samo zbog subvencija.

Poručio je da Evropa treba termoelektrane na gas jer su samo one dovoljno fleksibilna rezerva za nepouzdane obnovljive izvore i pozvao na uspostavljanje evropskog sistema koji bi osiguravao rezervnu energiju.

Nekoliko država članica moglo bi imati problema da osigura dovoljno rezervne električne energije nakon što zatvore konvencionalne termoelektrane. „Evropsko tržište ima elemente za savršenu oluju“, rekao je Cirelli.