Dolazak investitora zavisi od pregovora sa EU

PinterestFacebookTwitterShare

Razgovara se sa mnogim stranim investitorima, ali njihov dolazak zavisi od toga da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, istakao je Ivica Dačić, predsednik Vlade Srbije.

Dačić je novinarima nakon razgovora sa Savetom stranih investitora u Srbiji kazao da čak i one strane investitore koji dolaze iz drugih krajeva sveta interesuje u kakvom je odnosima Srbija sa EU.

"Srbija ne može da ostvari rast i da izađe iz ekonomske krize ukoliko nema stranih investicija", rekao je Dačić.

On je istakao da je zbog toga, u događajima kada se rešavaju politički problemi, važno steći ne samo političke saveznike već i saveznike među stranim investitorima. Dačić je dodao da će Vlada Srbije uraditi sve kako bi obezbedila sigurnost investicija, dobre uslove poslovanja i ravnopravnost domaćih i stranih investitora.

"Važno je da postoji primena zakona i da se nastavi borba protiv korupcije i kriminala", naglasio je Dačić.

On je naveo da se investitori najviše žale na pitanja pravne sigurnosti, dugotrajnih procedura i primene zakona i dodao da se o tome više puta razgovaralo.

Dačić je istakao značaj udruženja koje okupljaju investitore i dodao da zbog toga Vlada i razgovara stalno sa njima.

Predsednik saveta stranih investitora u Srbiji Kostin Bork rekao je da to udruženje sa Vladom Srbije ima dobru saradnju oko donošenja zakona, ali da je potrebna bolja primena zakona i propisa koji su već doneseni.

"Važno je da se u Srbiji sprovedu nove strukturne reforme koje će poboljšati konkurentnost srpske privrede", naveo je Bork.

Bork je naveo da Vlada treba da utvrdi jasan plan reformi kako bi obezbedila stabilnu, predvidljivu i doslednu poslovnu klimu koja će doneti veću transparentnost i efikasnost u svim oblastima.