Manjak pšenice u robnim rezervama

Poljoprivredni inspektori su utvrdili da su u 19 skladišta robnih rezervi manje pšenice i kukuruza nego što je bilo smešteno u silose, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

U tri slučaja je otkrivena prevara jer su skladištari skrivali pšenicu ispod duplog dna u ćelijama silosa. U jednom slučaju je skladištar onemogućio kontrolu, jer je uklonio merdevine na silosima.

Naknadne kontrole biće sprovedena u 26 skladišta, jer je registrovan promet robe u vreme kad je radjena provera količine robnih rezrevi.

Manjkovi pšenice i kukuruza nisu utvrdjeni u 32 skladišta u kojima se čuva roba koja je u vlasništvu države.

Preduzeće Jugoinspekt iz Beograda je obavljalo poslove merenja i uzimanja uzoraka pšenice i kukuruza u silosima. Zvanični izveštaj će komisija, koju osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede čine predstavnici Republičke direkcije za robne rezreve i Ministarstva trgovine, sačiniti kada stignu laboratorijski rezultati uzoraka.

Kontrola ovlašćenih skladištara trajala je dve nedelje, a istovremeno su radjene i laboratorijske analize o prisustvu aflatoksina i teških metala u pšenici i kukuruzu.