Jači privredni odnosi Srbije i RS

Saradnja privrednih komora Srbije i Republike Srbije može biti značajna podrška u privlačenju dijaspore za nove investicije, ocenjeno je u Banjaluci, posle razgovora premijerke RS Željke Cvijanović i predsednika PKS Željka Sertića.

Planirano jačanje privrednih odnosa dve zemlje važno i za stabilne političke odnose Srbije i Srpske i ovaj sastanak je sasvim logičan nastavak čitavog niza aktivnosti i opredeljenja da se ojača saradnja dve zemlje.

Ovo je važna stvar za održanje dobrih i stabilnih političkih odnosa, što je sasvim prirodno između Srbije i RS, kazala je Cvijanovićeva u Vladi RS, podsetivši da je nedavno potpisan sporazum koji predvija zajednički nastup na inostranim tržištima, ali i brojnoj našoj dijaspori u svetu.

Sertić je izjavio da je komorski sistem Srbije dobio institucionalnu podršku od predsednika RS Milorada Dodika, predsednika Skupštine RS Igora Radojičića i Vlade RS za realizaciju mnogih planova predviđenih potpisanim Memorandumom o saradnji.

Sertić je ocenio da je njegova prva zvanična poseta RS, kao čelnika PKS, dala dobre rezultate, i najavio je da će PKS promovisati privredu RS na velikoj investicionoj konferenciji u Moskvi 30. oktobra, kao i na velikom poslovnom forumu u Beogradu, što će biti prilika za bolju regionalnu saradnju.

Predsednik Privredne komore RS Borko Ðurić je kazao da je dogovoreno sa Radojičićem da se uskoro održi zajedniči sastanak parlamentaraca RS i Srbije sa privrednicima SRbije i RS, a sa premijerkom da se otklone carinske i trgovinske barijere.