5G mreža u Srbiji do 2020. godine

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanija Telekom predstavila je u Beogradu mogućnosti mobilne mreže pete generacije (5G).

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da će ta tehnologija omogućiti mnoge nove servise i usluge koje će olakšati život građanima.

Ljajić je rekao da su mogućnosti primene 5G tehnologije u industriji i privredi neograničene u smislu automatizacije u proizvodnji i da će omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

“Predviđanja pokazuju da će ova vrsta tehnologije generisati dva miliona novih radnih mesta u Evropi i 22 miliona u celom svetu, a da će prihod od toga, u 28 zemalja članica EU do 2025. godine, iznositi 113 milijardi evra”, kazao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, plan je da se od 2020. godine uvede 5G mreža u Srbiji, najpre pored autoputeva i u velikim gradovima, ali da je preduslov za njeno uvođenje prodaja oslobođenog dela frekvencijskog spektra nakon završetka digitalizacije.

“Država će se spremati za raspisivanje tog tendera i očekujemo da će i telekomunikacioni operateri biti spremni da tokom 2019. godine taj postupak uspešno okončamo”, kazao je Ljajić.

Kako je ocenio, potrebno je razvijati i “širokopojasnu infrastrukutru, optičke mreže. Ljajić je rekao da će tokom sledeće nedelje Vlada usvojiti Strategiju razvoja mreže elektronskih komunikacija, a da će Akcionim planom biti predviđena dinamika i način realizacije izgradnje “širokopojasne infrastrukture”.

Generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk rekao je da je uveren da će 5G mreža biti jedan od vodećih činilaca opšteg tehnološkog napretka koji je pred civilizacijom.

“Tehnološki fenomeni kao što su robotizacija, veštačka inteligencija, virtuelna i proširena realnost, samoupravljivi automobili, pametni gradovi o kojima sve više čitamo i koji će uskoro sve više početi da nas okružuju, narednih godina dobiće novi podsticaj i ubrzanje sa 5G mrežom”, ocenio je Ćulibrk.

Kako je dodao, to je pre svega zbog toga što će 5G mreža rešiti neke postojeće tehnološke probleme i ograničenja.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay