Bivšem prvom čoveku Agrobanke ukinut pritvor

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je rešenje Višeg suda u Beogradu i ukinuo pritvor nekadašnjem predsedniku Upravnog odbora "Agrobanke" Dušanu Antoniću i odlučio da se okrivljeni odmah pusti na slobodu.

Apelacioni sud, kako je navedeno u saopštenju, uvažio je žalbu Antonića i njegovih branilaca zbog čega je preinačio rešenje Višeg suda u Beogradu od 24. jula.

Viši sud u Beogradu produžio je pritvor Antoniću koji može trajati najduže do 60 dana, a koji se već nalazi u pritvoru po rešenju sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu od 11. avgusta 2012. godine, koji mu se računa od 9. septembra prošle godine kada je lišen slobode.

Apelacioni sud smatra da prvostepeni sud nije izneo pravilan zaključak kada je produžio pritvor Antoniću i kada je ocenio da i dalje stoje zakonski razlozi za njegovo zadržavanje u pritvoru budući da i dalje postoje okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni puštanjem na slobodu u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Prilikom donošenja odluke Apelacioni sud je cenio činjenice da je okrivljeni Antonić penzioner, odnosno da se više ne nalazi na rukovodećem mestu u "Agrobanci", da ranije nije osuđivan, kao i da je u pritvoru proveo godinu dana, a te činjenice prvostepeni sud nije pravilno cenio.

"Donoseći svoju odluku Apelacioni sud u Beogradu je našao da u konkretnom slučaju ne stoje ni drugi zakonski razlozi za dalje zadržavanje okrivljenog u pritvoru", stoji u saopštenju.

Inače, Antoniću je pre godinu dana određen pritvor na osnovu člana 211 Zakonika o krivičnom postupku, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela ili da će ometati postupak uticanjem na svedoke, saučesnike ili prikrivače za šta je propisana kazna zatvora veća od 10 godina.

Potom, pritvor mu je produžen 15. aprila, ali izmenama krivičnog zakonika koje su stupile na snagu 15. aprila promenjena je pravna kvalifikacija krivičnog dela zloupotreba službenog položaja koje je prvobitno okrivljenom stavljeno na teret, pa mu se na teret stavljala zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 10 godina, zbog čega je po samom zakonu otpao zakonski osnov iz člana 211 Zakonika o krivičnom postupku.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 30. aprila optužnicu protiv Antonića i još 20 okrivljenih u slučaju "Agrobanka" zbog sumnje da su tu banku oštetili za 84 miliona evra.

Foto: Beta