Mešovite cene nafte uoči saopštenja Feda

Cene sirove nafte su danas bile mešovite u očekivanju zaključaka sa zasedanja Feda i planova te institucije u pogledu stimulativnog programa.

Terminska cena nafte za isporuku u oktobru porasla je, u elektronskom poslovanju na Merkantilnoj berzi u Njujorku, za 18 centi, na 105,60 dolara po barelu, dok je ista količina glavne energetske sirovine na tržištu u Londonu vredela 107,83 dolara, ili 36 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenosi France press.

S obzirom na to da pretnja od potencijalne vojne akcije na Siriju jenjava, investitori su se fokusirali na ishod dvodnevnog zasedanja Feda, očekujući smanjenje mesečnog programa otkupa državnih obveznica od 85 milijardi dolara, poznatijeg kao kvantitativno labavljenje (QE).

Šef Feda Ben Bernanke izdaće saopštenje nakon sastanka, a procenjuje se da će Fed obelodaniti svoju dugo očekivanu odluku o smanjenju programa kupovine aktiva.

Cene nafte su ovog meseca dostigle višemesečni maksimum, usled strahovanja da bi SAD mogle pokrenuti vojnu akciju protiv Sirije i režima predsednika Assada zbog navodne upotrebe hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda.