I stoka je kriva za globalno zagrevanje

PinterestFacebookTwitterShare

Uzgoj stoke čini 14,5 odsto celokupne emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a nastaju ljudskom aktivnošću, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), predloživši rešenja kao što je uzgajanje vrsta krava koje imaju manje problema sa nadimanjem.

FAO navodi da je kolicina metana kog svake godine proizvode goveda, ovce i drugi preživari jednaka 144 miliona tona nafte, što je dovoljno da se strujom opskrbi čitava Južnoafrička Republika, prenela je agencija France Press.

Postojećim metodama, uključujući promenu ishrane goveda i ovaca i efikasnijim prikupljanjem hrane za stoku, emisija štetnih gasova iz sektora poljoprivrede mogla bi da se smanji i do 30 odsto, navodi FAO.

"Nova otkrića pokazuju da postoji značajan potencijal da se smanji štetni uticaj poljoprivrednog sektora na životnu okolinu", rekao je pomoćnik direktora za poljoprivredu i zaštitu potrošača u FAO Ren Wang, dodajući da je neophodno odmah reagovati, jer tražnja mesa i mlečnih proizvoda u svetu rapidno raste, pogotovo na tržištima u usponu.

Izveštaj organizacije pokazao je da najviše štetnih gasova u poljoprivredi dolazi iz proižvodnje stočne hrane, oko 45 odsto, dok gasovi koje proizvodi stoka čine oko 39 odsto ukupne štetne emisije. FAO navodi da je izveštaj najpotpunija dosadašnja procena doprinosa stoke globalnom zagrevanju, kao i potencijala poljoprivrednog sektora da taj problem reši.