Počinje suđenje za aferu Agrobanka

PinterestFacebookTwitterShare

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje nekadašnjem predsedniku Upravnog odbora "Agrobanke" Dušanu Antoniću i još 20 okrivljenih zbog optužbi da su tu banku svojim mahinacijama oštetili za 84 miliona evra.

Suđenje je predviđeno da traje i u četvrtak kada će se na javnom ročištu čitati optužnica, a optuženi početi da iznose svoju odbranu.

Antonić je na pripremnom ročištu u tom procesu krajem avgusta negirao sve navode optužnice, navodeći da je napisana sa ciljem da se prikriju načini i metodi za njeno neprijateljsko preuzimanje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu 30. aprila protiv Antonića, članova IO banke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića, Bobana Labovića, direktora za korporativno bankarstvo, Vehba Papića, direktora sektora za upravljanje rizicima kao i protiv Duška Sekulića, Dragomira Jovanovića, Borke Filipović, Nenada Maričića i Snežane Paunović.

Optuženi se terete da su od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, idavali menica i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća, navodi se u saopštenju.

Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza.

Pored toga, nad gotovo svim privrednim drušvima kojima su odobravani plasmani pokrenuti su stečajni postupci.

Istraga protiv vlasnika "Habitfarma" Radoslava Sekulića je prekinuta, jer su se veštaci izjasnili da zbog trenutno lošeg zdravstvenog stanja privremeno ne može da učestvuje u krivičnom postupku.

Početak tog postupka dogodio se 8. avgusta 2012. godine hapšenjem Dušana Antonića, a kasnije su usledila nova proširenja istrage.

Antonić je posle tačno godinu dana 8. avgusta pušten iz pritvora da se brani sa slobode.