Koliko Srbiju koštaju službeni automobili?

PinterestFacebookTwitterShare

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić juče je naveo da u Srbiji ima više od 50 hiljada službenih automobila. Prema računici koju je napravio list Informer, kada se saberu svi troškovi – goriva, održavanja, registracija, kao i plata vozača, službeni automobili državu koštaju čak 352,6 miliona evra.

Kako izgleda ta računica?

Ako se uzme u obzir da svako vozilo u proseku košta oko deset hiljada evra, na službene automobile ukupno je potrošeno 500 miliona evra, piše Informer.

Kad je reč o gorivu, ako se računa da svaki automobil mesečno troši 50 litara benzina (150 dinara po litru), za 50 hiljada vozila treba izdvojiti 375 miliona dinara. To je na godišnjem nivou čak 4,5 milijardi dinara (39,2 miliona evra). Dok na registraciju odlazi oko deset miliona evra, računica je novinara Informera.

Još najmanje toliko novca godišnje se izdvoji za održavanje automobila (200 evra po vozilu). I na kraju, najveći pojedinačni izdatak su plate vozača. Ako se računa da mesečno dobijaju po 300 evra, kad se oduzmu porezi i doprinosi, to je oko 24,5 miliona evra mesečno, a 293,4 miliona evra godišnje.

I kad se sve sabere, građane Srbij, koji i pune budžet, 50 hiljada službenih vozila godišnje košta čak 352,6 miliona evra.