Država rešena da osigura ulaganja

PinterestFacebookTwitterShare

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručuje da su namirene štediše sve tri propale banke, Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine i Privredne banke Beograd, koje nisu bile osigurane. To govori i o rešenosti države da u potpunosti osigura ulaganja.

Na to ukazuje i činjenica da će uskoro biti formiran komitet za finansijsku stabilnost, u koji će osim NBS i Ministarstva finansija biti uključeni i Agencija za osiguranje depozita i Komisija za hartije od vrednosti, kaže za Novosti Jorgovanka Tabaković.

Agencija za osiguranje depozita je, inače, državna institucija osnovana da bi zaštitila štediše u slučaju propasti banaka. Svi depoziti do 50.000 evra su osigurani, ali su u slučaju Agrobanke, RBV i PBB namirene i štediše koje nisu bile osigurane.

U sva tri slučaja u kojima je NBS bankama oduzela dozvole za rad, primenjena je ista strateška odluka da se obezbede svi deponenti i poverioci, a u cilju zaštite finansijske stabilnosti, objašnjava guverner.

Za ovu svrhu opredeljena su značajna sredstva kako iz Fonda za osiguranje depozita, tako i po osnovu bespovratne finansijske podrške Republike Srbije.

Za 18 meseci, Agencija za osiguranje depozita je morala da isplati više od 300 miliona evra za osigurane i neosigurane štedne uloge iz tri propale banke i gotovo ispraznila kasu, ali je i dalje spremna da odgovori obavezama za stabilnost finansijskog sistema, tvrdi Tabaković.

Samo je za uloge u Agrobanci iz fonda ove državne institucije dato 238,5 miliona evra. Takođe, svi ulozi su bili pokriveni i u ostale dve ugašene banke, ali uz pomoć države.

Ministarstvo finansija će, verovatno, razmatrati ulogu Agencije u kriznim situacijama po ugledu na modele koji se trenutno razmatraju u Evropskoj uniji, kaže ona.

NBS sprovodi redovne i vanredne kontrolne aktivnosti kod svih banaka, a naročito kod onih gde se otkriju slabosti i nepravilnosti u poslovanju.