Pšenice dovoljno i za izvoz

PinterestFacebookTwitterShare

Setva pšenice upravo je završena na 550.000 hektara u Srbiji i garantuje da ćemo imati dovoljno pšenice za domaće potrebe i izvoz, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić.

U Centralnoj Srbiji zasejano je 317.939 hektara, što je za 75.000 hektara više nego prošle godine. To pokazuje da i pored gajenja na malim parcelama, mnoga gazdinstva pšenicu seju za mlinove i izvoznike, izjavio je Glamočić za Tanjug.

Setva garantuje nam da ćemo imati dovoljno pšenice za domaće potrebe i izvoz. Investiranjem u skladišni prostor, što ćemo omogućiti, i uz lagerovanje zrna u Javnim skladištima, ratari će moći da ostvare bolju prodajnu cenu, dodao je on.

Ministarstvo će nastojati da raspodelom Agrarnog budžeta u 2014. godini podstakne udruživanje ratara za izgradnju skladišnih kapaciteta i sušara, kao i ulaganje u objekte za razvrstavanje zrna po grupama kvaliteta, rekao je mninistar.

Ovo je, dodao je, i poziv udruženjima da se povežu i poslovno organizuju za investiciona ulaganja, jer je to "ključ za pravovremeno i profitabilno istupanje na tržištima.

Ovogodišnji rod pšenice dostigao je cenu od skoro 22 dinara, a izvezeno je više od 850.000 tona zrna.

Ministarstvo će u idućoj godini podstaći upotrebu deklarisanog semena visokokvalitetnih sorti pšenice, ali i ostalih biljnih vrsta da bi se u celini postigli visok nivo proizvodnje.

Ramotrena je i mogućnost da se naših četiri-pet sorti pšenice brendiraju kao sorte ekstra klase sa značajnim biološkim i tehnološkim svojstvima, naveo je Glamočić.

Za veću konkurentnost na tržištu u nastupajućoj godini, uvešćemo i poseban tretman u zaštiti i održavanju silosa da bi u potpunosti sačuvali zdravstvenu bezbednost hrane, rekao je ministar.