Bitcoin prisutan u regionu, ali još ne i u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Iako u svetu finansija vlada skepsa po pitanju nove valute, bitcoin, on se može upotrebiti kao platno sredstvo u jednoj zemlji u regionu. Ali još ne i u Srbiji.

Prema pisanju hrvatskog Poslovnog dnevnika, novom valutom može se plaćati u Hrvatskoj na dva mesta. Prema podacima portala Spendbitcoins dubrovački iznajmljivač apartmana Lunea Apartment na svojim je stranicama oglasio da osim plaćanja preko PayPala, prihvata i plaćanje s valutom Bitcoin.

Za plaćanje s bitcoinom traži se 20 odsto depozita, ali takođe nudi 10 odsto popusta na istaknute cene.  Isto nudi i portal Honorarniposao.net koja se bavi domaingom, bookerajom i honorarnim poslovima.

Na ovom portalu BIZLife je proverio da li postoji neko mesto i u Srbiji gde ’primaju’ bitcoin, ali takvog mesta i dalje nema.

Britanski dnevnik The Guardian nedavno je sastavio je vodič koji pokazuje da u svetu takav način plaćanja polako prelazi u mainstream.

Glavni podsticaj primanju bitcoina je veliki rast vrednosti bitcoina. Ali, stručnjaci upozoravaju da je budući kurs te valute mnogo više nepredvidljiv nego što je to slučaj s nacionalnim valutama.