Popović: Zainteresovan sam da sa Rusima kupim RTB Bor

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Biznismen Milan Popović rekao je da je zainteresovan da zajedno sa preduzećem "Ruska bakarna kompanija" kupi većinski paket Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor".

"Potencijalno RTB 'Bor' bi, imajući u vidu rezerve bakra i zlata, mogao u bliskoj budućnosti da postanje najbolja i najprofitabilnija kompanija u Srbiji", rekao je Popović za "Večernje novosti" od četvrtka.

Prema njegovim rečima, država ne bi smela da dozvoli da se preduzeće rasparča, već bi sa potencijalnim investitorima trebala da sedne za sto i razgovara.

"Ja bih voleo da učestvujem u tim razgovorima, zajedno sa mojim partnerima iz Rusije. Oni su jedni od najvećih investitora u bakarnoj industriji", precizirao je Popović.

On je naveo da bi u RTB "Bor", trebalo uložiti pola milijarde evra, odnosno 300 miliona evra u izgradnju topionice, i oko 200 miliona u "osvajanje novih rudnika".

"Kada je RTB u pitanju, potvrda njegove blistave budućnosti je cena bakra, koja će u perspektivi i dalje rasti", ocenio je Popović.

RTB "Bor" je u procesu restrukturiranja, a prema nezvaničnim informacijama dugovi tog preduzeća su oko milijardu evra.

Ipak, podaci o prvom kvartalu poslovanja RTB "Bor" u ovoj godini pokazuju da je proizvedeno 9.200 tona katodnog bakra, kao i da je proizvodnja zlata i srebra bila veća od plana.

"Kao što je i planirano, u periodu januar-mart 2014. godine, u basenskim rudnicima otkopano je 4,44 miliona tona rude, a preradom je dobijeno 9.686 tona bakra u koncentratu", naveli su u najvećem srpskom proizvodjaču bakra i plemenitih metala.

Foto: YouTube screenshot