70 srpskih kompanija na sajmu u Prištini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Prištini je otvoren 19. Međunarodni sajam privrede na kojem učestvuje više od 170 kompanija, a 70 je iz Srbije, koje zastupa više od 150 privrednika.

Otvaranju sajma je prisustvovao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a prvi put na Kosovu na manifestaciji koju organizuju institucije Kosova istaknuta je i zastava Srbije.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj je ocenio da bez ekonomskog razvoja nema jake i demokratske države. Dodao je da sajam privrede potvrđuje da je Kosovo otvoreno i da svako može da dođe na to tržište i investira.

„Pozivam vas sve da investirate na Kosovu, jer ćemo mi biti deo EU i na nama je da odredimo brzinu pristupanja EU i to pre svega zavisi od privrede, više nego od politike“, kazao je Hodžaj.

Ministar trgovine i industrije Kosova Bajram Hasani je rekao da je sajam privrede prilika za dogovore o saradnji kosovskih i inostranih kompanija.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu je rekao da učešće velikog broja kompanija van Kosova pokazuje da privrednici rade ono što je u njihovom interesu, nezavisno od političkih dešavanja.

Srpske kompanije zadovoljne tretmanom

Kompanije iz Srbije koje nastupaju Sajmu privrede u Prištini potvrdile su da su zadovoljne tretmanom i interesovanjem posetilaca te manifestacije.

Dragana Kalik iz beogradske firme Formavest, koja se bavi proizvodnjom i prodajom dečje garderobe, veoma je zadovoljna prijemom i angažovanjem predstavnika Privredne komore Kosova.

„Ovde smo prvi put i nemamo partnera na Kosovu, pa očekujemo da ćemo pronaći kompaniju sa kojom ćemo sigurno dobro sarađivati“, rekla je ona novinarima.

Na izložbenom prostoru od 500 kvadratnih metara su i druge srpske firme među kojima i proizvođač transfrormatora Trafko iz Beograda, čiji je vlasnik Krste Mandić kazao da su mu prvi utisci vrlo pozitivni.

„Mi imamo kupce na kosovskom tržištu, ali ovde smo kako bismo povećali prodaju“, rekao je Mandić.

Predstavnici Telekoma Srbija su naveli da očekuju da njihov nastup na sajmu bude uspešan.

„Mi smo prisutni na Kosovu na osnovu sporazuma o telekomunikacijama koji je postignut u Briselu. Sajam je prilika da se reklamiramo i nadamo se da ćemo uskoro imati i veći broj korisnika kako mobilne tako i fiksne telefonije i interneta“, rekao je direktor izvršne jedinice Telekoma za Kosovo.

Pedsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je zajedno sa predsednikom Privredne komore Kosova Safetom Gržaljiom i zamenikom premijera Kosova Enverom Hodžajem i ministrom trgovine i industrije Bajramom Hasanijem presekao vrpcu i otvorio 19. Međunarodni sajam privrede „Priština 2018“.

Čadež je kazao da je važno da privrednici sarađuju i da privredne komore Srbije i Kosova žele da promovišu ta tržišta budu region saradnje i uspeha, a ne konflikta.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay