Cene hrane na polugodišnjem minimumu

PinterestFacebookTwitterShare

Cene hrane u svetu u julu su pale na najniži nivo u proteklih pola godine, uglavnom predvođene oštrim padom cena žitarica, suncokreta i mlečnih proizvoda, objavila je agencija za hranu Ujedinjenih nacija.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je cenovni indeks, koji meri mesečne promene cena za korpu žitarica, suncokreta, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, a koji je za jul u proseku iznosio 203,9 poena.

To je za 4,4 poena ili 2,1 odsto manje nego u junu, a u odnosu na jul 2013. godine, taj indeks je niži za 3,5 bodova ili 1,7 procenata.

Podindeks ena žitarica u julu je bio 185,4 boda odnosno 10,7 bodova niži u odnosu na jun, a čak 36,9 bodova ispod nivoa u julu lani.

Pad cena žitarica u svetu rezultat je uglavnom odličnih proizvodnih prognoza u većini glavnih zemalja proizvođača, kao i očekivanja da će isporuke namenjene izvozu biti obilne, kažu u FAO.

FAO je povećao izglede za ovogodišnju proizvodnju žitarica u svetu za 18 miliona tona, na ukupno 2.498 milijarde tona.

Takođe, revidirao je naviše svetske zalihe žitarica i sada procenjuje da će one do kraja 2015. godine iznositi 604 miliona tona, odnosno pet odsto više od ranijih procena.