Imlek do kraja meseca dobija dozvolu za izvoz u Rusiju

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija Imlek dobiće do kraja avgusta dozvolu za izvoz mleka i sireva u Rusiju, najavila je Svetlana Glumac, direktorka koroprativnih i regulatornih poslova Danube Foods Group, u okviru koje ta kompanija posluje, zajedno sa Bambijem, Knajz Milošem i mlekarom Subotica.

"Na ruskom tržištu uskoro će se naći 'moja kravica', feta, namazni sirevi, UHT mleko i još nekoliko proizvoda iz Imlekovog asortimana", kazala je ona za današnje izdanje lista Blic.

Glumac je ocenila da je jednogodišnja zabrana uvoza hrane, koje je Rusija početkom avgusta uvela članicama EU, SAD i nekim drugim zemljama, kao odgovor na njihve sankcije zbog ukrajinske krize, "šansa za Srbiju".

"Sadašnju situaciju moramo da iskoristimo da najpre obezbedimo ono što zahteva rusko tržište – kvalitet, kvantitet i kontinuitet, a zatim i trajno učvrstimo poziciju na tom tržištu", rekla je ona i istakla da je Danube Foods Group spremna za zahtevno rusko tržište.

Govoreći o mogućnosti prodaja srpskih kompanija iz Danube Foods Group, koja je u vlasništvu investicionog fonda Salford, ona je naglasila da te firme neće prodavati po bilo koju cenu.

"Ekonomske prilike su nametnule da Danube Foods Group u Srbiji ostane duže nego što je to prirodno za jedan investicioni ciklus investicionog fonda, ali nemamo nameru da pošto-poto prodajemo naše kompanije", rekla je Glumac.

Glumac je podsetila da je taj investicioni fond jedan od najvećih direktnih ulagača u oblasti proizvodnje hrane u Srbiji, navodeći da je samo u Imlek od 2003. godine uloženo 130 miliona evra.