Trujemo se dok država ćuti?

PinterestFacebookTwitterShare

Potrošači bi trebalo da se uzdrže od kupovine limuna dok Ministarstvo poljoprivrede ne objavi da li je to voće koje se nalazi u prometu ispravno.

To je izjavio predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbija (NOPS) Goran Papović, koji je kazao da postoji osnovana sumnja da nešto nije u redu s limunom koji je u prometu, jer nije moguće da to voće više nego upola pojeftini.

Prema rečima Papovića, tržišno je bilo nelogično kada je, pre mesec dana, cena limuna drastično skočila. "Da li je uvoznički lobi odgovoran za te stvari, ili je u pitanju nešto drugo, to država treba da ispita", naglasio je Papović, ističući da resorno ministarstvo prethodna dva dana ćuti iako glasine o otrovnom limunu na tržištu potresa javnost.

Mediji prenose da se u Srbiji prodaje jeftiniji limun uvezen iz Turske na čijoj deklaraciji piše da se ne koristi kora i da je voće tretirano imazalilom, fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

On je dodao i da je građanima "dosta više paranoje oko toga da li su namirnice koje su u prometu ispravne i da zbog toga Ministarstvo poljoprivrede treba da izađe s jasnim stavom".

Na pitanje kakvim podacima o kvalitetu hrane u Srbiji to udruženje raspolaže, Papović je kazao da su oni "šaroliki i da politika ima veliki uticaj".

On je naveo da je NOPS nedavno uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede da su neki proizvodi povučeni sa tržišta Evropske unije, ne precizirajući o kojima je reč, kao i da je sada dopis poslat i za limun, ali da još nisu dobili povratnu informaciju.

"Osnovni problem u Srbiji je što zakonodavac ne poštuje zakonsku proceduru", naveo je Papović, dodavši da u Srbiji još nije formiran savet za bezbednost hrane. "U Srbiji jedna grupa odlučuje o bezbednosti hrane, a to je veliki problem", upozorio je predsednik NOPS.

Sve dok Ministarstvo poljoprivrede nema odgovor ili saopštenje, a ni instrumente da hitno reaguje na ovakve glasine, Srbija će biti i ostati plodno tle za širenje straha i negovanje paranoje kada je reč o bezednosti hrane, zaključio je Papović.

On poručuje da će i ostale namrnice iz uvoza i domaće proizvodnje takođe jednom morati da dođu na red, jer potrošači imaju pravo da znaju šta jedu.

Ministarka: Hrana iz uvoza je pod kontrolom

Ministarka poljoprvrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da su svi prehrambeni proizvodi koji se uvoze pod kontrolom domaćih stručnih službi i da Ministarstvo stoji iza tih nalaza o bezbednosti.

Komentarišući napise u medijima o zatrovanom limunu na tržištu Srbije, ona je rekla da se sve količine prehrambenih proizvoda kontrolišu prilikom ulaska u zemlju.

Ukoliko naše stručne službe svojim pečatom garantuju bezbednost proizvoda, mi potpuno stojimo iza tih nalaza, rekla je Bogosavljević Bošković novinarima u Klubu poslanika.