Pobedu republikanaca pozdravile i svetske berze

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BEta/AP

Ako je suditi po istorijskim iskustvima, pobeda Republikanske stranke na izborima za američki Kongres trebala bi dati dodatni vetar u leđa tržištu kapitala.

Nakon što je "Velika stara stranka" osvojila najmanje 52 mesta u gornjem domu Kongresa i time demokratima preotela većinu te dodatno ojačala većinu u donjem, Predstavničkom domu, berze s obe strane Atlantika pozdravile su ovakav ishod izbora održanih u utorak.Svi glavni evropski indeksi skočili su preko jedan odsto u sredu u  poslepodnevnom delu trgovanja.

Osim što bi se zakonodavno telo sada moglo pozabaviti reformom poreskog sistema, nova pozicija republikanaca mogla bi ubrzati sklapanje novog azijsko-pacifičkog trgovinskog sporazuma. Od nove raspodele snaga mnogo očekuju i naftne kompanije imajući u vidu sklonost stranke prema tom sektoru. Iako je novom "podelom karata" povećana mogućnost političkog zastoja između predsednika Baracka Obame i Capitol Hilla, Wall Street to previše ne brine. Berzanski optimizam ima pokriće i u prošlosti. Istovetna situacija u kojoj republikanci drže Kongres, a predsednik dolazi iz redova Demokratske stranke dogodila se i pre 20 godina.

Podaci Dealogica pokazuju da je S&P 500 indeks mesec dana nakon izbora pao, ali je nakon toga započeo uspon i godinu dana kasnije našao se na 30 odsto višem nivou.Ako se pak pogleda uticaj izbora u sredini predsedničkog mandata, nezavisno iz koje stranke dolazi šef Bele kuće, razloga za zabrinutost opet nema. Naime, podaci koji sežu do 1942. pokazuju da je S&P 500 porastao tri meseca nakon izbora u 17 od 18 slučajeva, a šest meseci i godinu dana kasnije u svih 18 slučajeva. Kao što za Business Insider kaže analitičar UBS-a Julian Emanuel, "istorija se u pravilu ne ponavlja, ali se često rimuje".

Foto: BEta/AP