Zašto se Šešelj u stvari vraća u Srbiju?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je odluku da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, rekla je Tanjugu portparol Haškog tribunala Magdalena Spalinska.

U podnesku Tribunala navedeno je da je Sudsko veće na sopstvenu inicijativu i iz humanitarnih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, "imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbeglo najgore", naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu.

B92 podseća da je kako je ranije objavljeno, uslovi Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu podrazumevaju kućni pritvor, policijsku pratnju prilikom kretanja iz medicinskih razloga, zabranu komunikacije sa žrtvama u vezi sa njegovim slučajem, zabranu javnog razmatranja njegovog slučaja, a pominjala se i zabrana učešća u "političkom životu", kao i oduzimanje pasoša.

Međutim, kako najavljuje sam Šešelj, kao  i njegove stranačke kolege iz Srpske radikalne stranke to neće biti slučaj.

Kako piše Blic, Šešelj je rekao da neće prihvatiti ničije garancije niti bilo kakva uslovljavanja. Jedino što ga je zanimalo jeste da ga Tribunal oslobodi i pusti kući.

„Ako i dođem u Srbiju, neću se baviti svojim lečenjem, već ću sve snage usmeriti na osvetu“, poručio je Vojislav Šešelj našim diplomatama juče u Haškom tribunalu, piše Blic.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić izjavio je da će u petak biti poznat datum kada će se lider radikala Vojislav Šeselj vratiti u Srbiju, i dodao da očekuje da će već naredne subote u Beogradu biti održan miting sa koga će se on obratiti gradjanima.

"Da se u Srbiji živi bolje, Šešelja bi dočekali kao veliku žrtvu, pošto živimo jadno i bedno on će biti jedina nada i slamka spasa da se izvade iz močvare u koju su nas galopirajuće uveli (premijer Srbije) Aleksandar Vučić i (predsednik Srbije) Tomislav Nikolić", kazao je Mirčić za Betu.

Mirčić je naveo da očekuje spontano okupljanje simpatizera SRS povodom dolaska predsednika SRS u Srbiju.

Sa druge strane, šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić izjavio je da ovu stranku ne brine povratak Vojislava Šešelja u Srbiju jer je politika koju on zagovara odavno prevaziđena.

"Vlada je i do sada, kada god je imala prilike i kada god je to od nje traženo, davala garancije za sve naše gradjane, pa i za Vojislava Šešelja. Ova poslednja odluka je stvar humane prirode", izjavio je Babić za RTS.

Foto: Beta/AP