MMF poručuje – gajite prasiće, živinu i ječam

Procena Međunarodnog monetarnog fonda jeste da se seljacima sada najviše isplati da gaje svinje i živinu, jer će ta roba poskupeti, a stočna hrana, tačnije kukuruz, pojeftiniti a u isto vreme, najbolje je da seljaci gaje ječam.

Statistika MMF govori da je u trećem tromesečju u odnosu na drugo, cena pšenice smanjena za 23,2 odsto, a kukuruza za 22,3 odsto. Očekuje se da će pšenica pojeftiniji još 17,4 odsto, a kukuruz 13,5. Nasuprot tome, ječam je poskupeo 28,3 odsto i do kraja sledeće godinie njegova cena biće viša za još 10 odsto, preneo je Kurir.

U istom periodu svinjsko meso je poskupelo 11,6 odsto, a goveđe 16,4.

MMF procenjuje da će se visoka cena svinjetine zadržati, govedine blago opasti, a najviše će poskupeti piletina.

Analizirajući procenu te institucije, urednik portala Makroekonomija, Miroslav Zdravković, kaze za Kurir da nam MMF tim cenovnim projekcijama šalje signal šta gajiti.

Direktor Produktne berze Žarko Galetin rekao je za taj list da se dešavanja spolja prelivaju i u Srbiju, ali posle nekog vremena.

Galetin ipak savetuje da prognoze MMF treba uzeti s oprezom, jer su cene kukuruza i pšenice osetljivije od cena mesa. Kukuruz neće biti skup kao pre dve godine, jer će ovo biti rekordna godina po prinosu, ali iznenadni rast vrednosti nafte mogao bi da mu poveća cenu.