Valjevski Valy sprema 400 otkaza

PinterestFacebookTwitterShare

Fabrika Valy u Valjevu, koja je deo multinacionalnog italijanskog lanca Golden Lady, otpustiće u aprilu 250 radnika, zbog pada izvoza na tržište Rusije.

Da će u Fabrici za proizvodnju čarapa i donjeg veša Valy otkaze dobiti 250 radnika, potvrđeno je medijima iz te fabrike. Kako je saopšteno, do otpuštanja dolazi zbog pada izvoza u Rusiju u poslednjih pet meseci, a dodatni problem je devalvacija rublje.

U saopštenju se takođe kaže kako je menadžment prinuđen da preduzme mere kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji, od kojih je jedna i smanjenje broja zaposlenih. U Valyju se nadaju da je "poremećaj na tržištu Rusije privremenog karaktera".

"Ukoliko tokom druge polovine godine dođe do poboljšanja situacije, to bi fabrici omogućilo da pokrene novi ciklus zapošljavanja i investicija", navedeno je u saopštenju kompanije Valy.

Prema saznanjima agencije Beta pad izvoza ilustruje i podatak da se krajem prošle godine izvoz merio količinom robe od 72 šlepera, dok je u 2015. on pao na dva šlepera. Takođe, 250 zaposlenih su samo prvi prekobrojni, a potom sledi novi spisak sa 150 imena.

Na spiskovima radnika, kojima će 16. aprila prestati radni odnos ima žena koje su u fabrici i po deset godina, a među njima su i samohrane majke. Zbog stresne situacije, ekipe Hitne pomoći su u nekoliko slučajeva ukazivale pomoć radnicama koje će ostati bez posla, a bilo je i onih sa spiskova za otkaz, koje su odbile da rade.

Valjevski čelnici su, prema izjavama datim lokalnim medijima, pokušavali da dođu do menadžmenta Valyja u Italiji, uz ocenu kako je "manevarski prostor sužen jer je u pitanju privatna fabrika stranih investitora".

Prema saznanjima Bete, u Valyju ne postoji sindikalno organizovanje, a predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Milomir Bošković rekao je kako je to najbolji primer činjenice da su radnici bez sindikalne organizacije "glineni golubovi".

Pored Krušika i Gorenja, Valy zapošljava najveći broj radnika u posrnuloj valjevskoj privredi. Prema dostupnim podacima, Valy je krajem 2013. zapošljavao 2.135, a trenutno oko 1.600 ljudi. Ona je među najvećim i najprofitabilnijim izvoznicima iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

Italijanski vlasnici su u prigradskom naselju Beloševac, gde se pogoni nalaze, dokupili nove hektare zemljišta kako bi širili proizvodnju, a sličan pogon postoji i u Loznici.