Bajatović obećao jeftiniji gas

PinterestFacebookTwitterShare

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će građani na aprilskim računima videti da je gas pojeftinio, ali nije naveo koliko.

On je novinarima u pauzi konferencije "Energetske perspektive regiona" kazao da će pojeftinjenje gasa zavisiti od cene "mrežarina", transporta gasa i kursa dolara.

Prema rečima Bajatovića, u narednom kvartalu cena gasa biće snižena sa 340 dolara na 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, odnosno da će od 1. jula cena na stanici Beregovo, kuda gas ulazi u Srbiju iz Mađaraske, biti 220 dolara.

Komentarišući potraživanja Srbijagasa, Bajatović je rekao da su ona 300 miliona evra veća od dugova tog javnog preduzeća. Potraživanja Srbijagasa su 1,4 milijarde evra, a to preduzeće bankama duguje 600 miliona evra, a NIS od 220 do 230 miliona evra.

Problem je što sva potraživanja nisu naplativa, kao što je dug Azotare od oko 300 miliona evra i 250 miliona evra od Petrohemije. Postoji obećanje Železare Smederevo da će ubuduće redovno plaćati gas, a do izbora novog rukovodstva ćemo zamrznuti potraživanja od njih, rekao je Bajatović.

Na pitanje da li će dužnicima biti isključen gas, Bajatović je rekao da bi najviše voleo da isključi pola privrede. "Još uvek smo prisutni u vođenju socijalne politike, a nadamo se da će to prestati do 1. juna, ali je realno do kraja godine", kazao je Bajatović.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je kazao da u državnom budžetu za ovu godinu nije predviđen novac za Srbijagas, ni za nabavku energenata, niti za izmirenje obaveza tog preduzeća.

Srbijagas, rekao je Antić, mora da postane zdrav sistem, a njegovo restrukturiranje se sprovodi u saradnji sa MMF, EBRD i Svetskom bankom.