Burne reakcije zbog prodaje Žita

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenački poljoprivrednici izrazili su nezadovoljstvo što je hrvatska kompanija Podravka kupila pekarsko preduzeće Žito iz Slovenije.

Žito je u utorak prodato za 180,1 evro po akciji, tako da je za 51 odsto kapitala tog preduzeća Podravka platila oko 33 miliona evra.

Prodaja Žita je u slovenački medijima izazvala burne kritike, pre svega poljoprivrednika i sindikata poljoprivrede, kao i prehrambene industrije, zbog bojazni da se u njegovim mlinovima ubuduće neće mleti žito iz Slovenije već iz Hrvatske.

Dok prodavci Žita u Podravci vide strateškog kupca, poljoprivrednici upozoravaju da ta prodaja predstavlja katastrofu koja će imati teške posledice za slovenačku poljoprivredu, jer je žito otkupljivalo oko polovine ukupnog roda pšenice u Sloveniji.

"Za slovenačku poljoprivredu je prodaja Žita prava katastrofa", rekao je predsednik sindikata poljoprivrednika Franc Kučan i dodao da "s time prodajemo slovenačku poljoprivrednu srebrninu".

Državni sekretar Metod Dragonja je najavio da je u idućem krugu privatizacije na prodaju oko šezdeset preduzeća i da će vlada strategiju prodaje razmatrati iduće nedelje.

Slovenački državni holding nastoji da što pre završi postupak prodaje Telekoma Slovenije i Nove kreditne banke Maribor (NKBM).