Rešene sudbine hrasta i bazilike na Koridorima 11 i 10?

PinterestFacebookTwitterShare

Sudbina starog hrasta u Savincu na Koridoru 11 izgleda rešena, kao i temelja bazilike blizu Bele Palanke na Koridoru 10, pišu Novosti.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavilo je novo rešenje za sudbinu hrasta na Koridoru 11, predviđajući za stablo staro 600 godina – poseban spomen-park.

Još 2013. Republički zavod za zaštitu prirode veštačenjem hrasta je utvrdio da je on na izmaku svoje životne dobi, da verovatno truli iznutra i da zaštićeni status nije dovoljan da se očuva, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Sečom bi nestao jedinstveni primerak stabla hrasta, a želja je da se zapis i legenda o hrastu nastave.

Ministarstvo je pri kraju plana izrade malog spomen-parka na novoj lokaciji, bilo u ataru Savinca ili na prvom odmorištu Koridora, koje je planirano na pet kilometara od hrasta.

Vodeći računa o simboličnom značaju stabla, u okviru spomen-šumice ugradiće se sa odgovarajućim natpisom konzervirani deo stabla koji bi služio kao simbol i spomen na hrast.

Zatrpavanje temelja bazilike

"Zatrpavanje konzerviranih, zaštićenih i dokumentovanih arheoloških lokaliteta uobičajena je praksa i u svetu i kod nas i to je konzervatorski tretman koji je adekvatan i u slučaju pronađenih ostataka bazilike u zoni arheološkog nalazišta Kladenčište, na auto-putu E80 na deonici Bancarevo – Crvena Reka."

Ovakav tretman, Republički zavod za zaštitu spomenika ocenio je adekvatnim, izjavila je za Novosti ministarka saobraćaja i građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ministarka je rekla da su u toku konsultacije sa ovom institucijom oko kartiranja i izrade detaljne tehničke i foto-dokumentacije, prema kojoj će biti sprovedena procedura konzervacije.

Ova odluka omogućiće čuvanje bazilike i nastavak radova na izgradnji auto-puta, kada se završe svi radovi na merama tehničke zaštite i konzervacije, prema Rešenju Republičkog zavoda od 16. juna 2015. godine.

>>>>Patrijarhu neprihvatljivo da Koridor `pregazi` baziliku

Ministarska je ranije najavila da će pored mesta na kome je otkrivena bazilika biti postavljena tabla da se tu nalaze ostaci ovog spomenika, a kada se bude moglo, napraviće se nadvožnjak, a lokalitet iskopati.

Posle odluke resornog Ministarstva da trasa Koridora 10 koji je u izgradnji, ipak prođe preko bazilike iz petog veka koja će u tom slučaju biti zatrpana, Nišlije su posle protesta na društvenim mrežama odlučile da izađu i na ulicu.