8 godina u štrajku: Država da je htela…(VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Radnici propalih firmi u Nišu “obeležili” osam godina od prvog štrajka zbog zaostalih dugovanja koja sada iznose skoro tri milijarde dinara.

Njima su preduzeća u kojima su pojedini proveli decenije rada ostala dužna 2,8 milijardi dinara na ime neisplaćenih zarada. Sada su opet odlučili da presaviju tabak i tuže. Pripremaju se da podnesu tužbe Ustavnom sudu, jer država nije uspela da ih isplati iako imaju pravosnažne sudske presude.

Poslednji sastanak sa predstavnicima Ministarstva privrede imali su u februaru. Radnici se pozivaju i na obećanje donedavnog premijera Aleksandra Vučića koji im je septembra prošle godine obećao da će njihov problem biti rešen “do kraja godine”.

Od 7.300 radnika, najviše iz elektronske, mašinske industrije i nekoliko tekstilnih fabrika, koliko se prema evidenciji vode kao poverioci, tek njih dvadesetak okuplja se svakog petka na simboličnim protestima ispred Gradske kuće.

Njihov vođa i član pregovaračkog tima sa vladinim predstavnicima, Žarko Đorđević, priznaje da je napravio veliku grešku što je na početku ubeđivao svoje kolege da povlače radikalne poteze i izlažu državu većim troškovima nego da pregovaraju.

“Ništa nismo dobili, samo su nas zamajavali. Najbliži rešavanju ovog problema bili smo prilikom posete premijera Vučića Nišu kada nas je primio i obećao da ćemo biti isplaćeni. Bili smo svedoci kada je dao nalog gradonačleniku Darku Bulatoviću da nam pomogne oko evidencije svih radnika i ministru Goranu Kneževiću da za dva meseca nađe model kako ćemo biti isplaćeni.”

U republičkoj kasi za 2016. godinu bilo je “viška” od 52 milijarde dinara, a za isplatu svih radnika u Srbiji potrebno je 28 milijardi. Znači, da je htela, država je mogla da nas isplati. Očigledno da moramo i mi kao i rezervisti da se obratimo još Ustavnom sudu, a odmah zatim i sudu u Strazburu, navodi Đorđević.

Krajem godine Vlada Srbije je isplatila niškim radnicima po jedan minimalac, ali još uvek ne znaju po kom osnovu. Rekli su da će to biti pomoć a kada je trebalo da podignemo novac kod Poštanske štedionice, tražili su da potpišemo da se za taj iznos odričemo od glavnice duga, kaže Đorđević.

Ova priča nas je neodoljivo podsetila na čuvenu “Top listu nadrealista” i njihovog Denisa Ispušilića, radnika-rekordera:

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay