Zašto je Tsipras podneo ostavku i šta će biti sa Grčkom?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Ap

Grčki premijer Alexis Tsipras je podneo ostavku u četvrtak i zatražio prevremene izbore, u nadi da će dobiti nov, jači mandat za sprovođenje trogodišnjeg programa međunarodne finansijske pomoći čije je sklapanje izazvalo pobunu u njegovoj stranci radikalne levice.

U televizijskom govoru naciji, Tsipras je rekao da je njegova vlada dobila najbolju moguću ponudu kada je pristala na 86 milijardi evra pomoći drugih zemalja evrozone.

Ta pomoć je spasla Grčku od katastrofalnog izlaska iz zone evra, ali uz stroge uslove daljeg smanjivanja državne potrošnje i povećanja poreza – što su upravo mere protiv kojih je sam Tsipras obećao da će se boriti kada je januara ove godine pobedio na izborima.

Njegov zaokret ka prihvatanju zahteva kreditora grčke države izazvao je gnev tvrdog krila njegove stranke Siriza, uz nekoliko desetina poslanika koji su glasali protiv ratifikacije sporazuma u parlamentu prošle nedelje, te je sporazum odobren zahvaljujući podršci opozicionih stranaka.

Evropski kreditori Grčke ne izgledaju iznenađeni najnovijim Tsiprasovim zahtevom za izbore, iako je tek prošlo manje od sedam meseci od kada je počeo četvorogodišnji mandat.

Ali, agencija za kreditni rejting Moody’s je upozorila u saopštenju da vanredni izbori "mogu povećati zabrinutost za sprovođenje programa pomoći i, potencijalno, ugroziti buduće isplate'' kreditne pomoći. Tsipras je ostavku formalno podneo predsedniku Republike, Prokopisu Pavlopulosu, da bi mogao da počne izborni proces. To predviđa najpre da opozicione stranke – u ovom slučaju konzervativna Nova demokratija i profašistička "Zlatna zora", pokušaju da formiraju vladu.

Svaka stranka ima do tri dana da to pokuša, a lider Nove demokratije Evangelos Meimarakis je rekao da će iskoristiti svo raspoloživo vreme, ali se ne očekuje da će bilo koja stranka uspeti da okupi podršku u parlamentu da bi formirala vladu.

Tsipras nije spomenuo datum izbora, iako po zakonu moraju da se održe u narednih 30 dana, a vladini zvaničnici govore da je najverovatniji datum 20. septembar.

Evropska komisija je saopštila da je "uzela u obzir" najavu izbora. "Ključ uspeha će biti široka podrška (glasača paketu pomoći) i pridržavanje obaveza", rekla je portparol Annika Breidthardt.

Uprkos promeni politike, Tsipras i dalje uživa masovnu podršku i daleko je ispred svojih opozicionih rivala u anketama.

Tsipras računa da bi mogao dobiti bolji izborni rezultat ako se izbori održe pre no što birači osete uticaj oštrog povećanja poreza i smanjenja potrošnje što zahteva program pomoći.

Ako Tsipras pobedi na izborima, novi mandat će mu omogućiti da se udalji od tvrdog krila svoje stranke, od kojih su neki otvoreno za napuštanja evra i povratak na drahmu. Tvrdo krilo u kojem su i istaknuti članovi stranke, kao što su bivši ministar energetike Panayotis Lafazanis, a možda i bivši ministar finansija Yanis Varoufakis, verovatno će se izdvojiti iz Sirize. Neki analitičari smatraju da su prevremeni izbori znak da će se Grčka pomučiti da sprovede svoje obaveze iz programa pomoći. "Imajući u vidu njene glavne stavove protiv štednje, ostatak stranke Siriza će s teškom mukom sprovesti zahtevne uslove iz programa pomoći, posebno u verovatnom slučaju da Grčka potone dublje u recesiju", rekla je Jeniffer McKeon, ekonomista u Capital Economics. Ona smatra da je malo verovatno da će biti velikih reformi pre izbora. Prva reakcija evropskih vlasti je oprezno optimistična. Martin Selmair, šef kabineta predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, rekao je da su izbori "mogu biti način da se proširi podrška programu pomoći''. Politička neizvesnost je uzela danak na tržištu, te je Atinska berza na zatvaranju u četvrtak pala za 3,5 odsto.

Grčke banke su i dalje ograničene kontrolom kapitala nametnutom krajem juna da bi se zaustavilo bekstvo novca iz zemlje nakon Tsiprasovog poziva na referendum o predlogu poverilaca za reforme posle sloma pregovora. Kompanije imaju probleme s plaćanjem dobavljačima u inostranstvu, za šta je nužno proći težak proces odobravanja u Ministarstvu finansija.

"Grčka ima kontrolu kapitala, privreda se guši, a sada eto i nesigurnosti od izbora, tako da razumete da je ovo težak mesec", rekao je analitičar Evangelos Sutis, iz Guardian Trusta.

Foto: Beta/Ap