Očaj jedne zemlje: Šta Sirijci pretražuju na internetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najpopularnije pretrage na Googleu u Siriji jasno otkrivaju kako mnogi očajni Sirijci još uvek planiraju put prema Evropi, ali i očajne uslove u kojima se živi u ovoj zemlji. Poslednji podaci pokazuju šta su ljudi u Siriji pretraživali na Googleu, a ispostavilo se da su to pitanja o najbližim bolnicama, uputstvima o samostalnom tretiranju opeklina kod kuće i oživljavanju usta na usta.

Najpopularnije pretraživan pojam i dalje je put prema Evropi, konkretno prema Nemačkoj. Top 2 teme koje se pretražuju su "imigracija u Nemačku" i "azil u Nemačkoj", piše Al Jazeera.

Sirijci proučavaju kako se domoći nemačkog tla, prvo putem mora uz pomoć termina "Grčka mapa" i "mora koje razdvaja Tursku i Grčku". Takođe pretražuju "karte Evrope na arapskom jeziku" i "kartu Nemačke".

Al Jazeera takođe saznaje kako na Googleu pokušavaju da saznaju koja je ruta najbolja pretražujući udaljenost između turskih gradova Edirnea i Izmira, Izmira i Istanbula i Turske i Grčke. Zatim se interesuju o udaljenosti koju moraju da prođu peške kako bi stigli od Makedonije i Srbije. Raspituju se i o novostima u Mađarskoj kao i za status izbeglica u toj zemlji u datom trenutku.

Foto: Pixabay