U BiH će jesti pse?

PinterestFacebookTwitterShare

Jedan Kinez, koji već dugo živi i radi u Bosni i Hercegovini, želi da u Sarajevu početkom sledeće godine otvori "fast food" u kojem bi prodavao pseće meso.

Ksijao Čeoa živi u sarajevskom naselju Buća Potok, a u BiH želi da nastavi prehrambenu tradiciju svoje zemlje. "Moram od nečega da živim, do sada sam držao jednu prodavnicu na Alipašinom Polju gde je moglo da se kupi sve i svašta po niskoj ceni, ali prodaja loše ide pa sam odlučio da promenim biznis", rekao je on.

Na pitanje kako misli da sprovede svoj plan u gradu u kojem su psi zaštićeni, Ksijao je rekao da ga to ne zanima jer u Sarajevu uvek ima dovoljno turista.

"U Kini je sasvim normalno jesti dobro pripremljene pse, kao što je slučaj i sa supom od morskog psa ili mesom zmije, a turista uvek ima dovoljno, koji i kod mene u Kini idu da jedu ovakve vrste jela", napominje on.

Dodao je da još uvek nije dobio sve potrebne dozvole za otvaranje restorana brze hrane, ali očekivao je da će sve biti gotovo početkom sledeće godine.

Nakon objave njegovih planova, reakcija javnosti bila je oštra. Ksijao je "otišao na odmor" u Sjenicu, najverovatnije da bi se sklonio od velikog broja upućenih pretnji od, kako tvrdi, zaštitnika životinja te da bi se "prašina malo slegla".

Njegov prijatelj i poslovni saradnik potvrdio je za da ovaj Kinez prima pretnje i da se ne boji, ali i da nailazi na poteškoće u svojoj nameri da dobije dozvolu za rad, te da šanse da otvori "fast food" sa takvom vrstom mesa skoro i ne postoje.