VW: Skandal daleko manji nego što se mislilo

PinterestFacebookTwitterShare

Nemački automobilski gigant Volkswagen objavio je da skandal s netačnim prikazivanjem podataka o ispuštanju štetnih gasova obuhvata daleko manje vozila nego što se dosada procenjivalo.

Istrage su pokazale da je potrošnja goriva, a time i emisija ugljen-dioksida prikazana manjom samo u slučaju oko 36.000 vozila, a ne 800.000 kao što je prvobitno procenjeno, objavili su iz VW. Takođe, tvrde da nisu pronašli dokaze o nezakonitom menjanju podataka o emisijama gasa.

Podaci o broju vozila s netačno prikazanim emisijama CO2 ažurirani su neposredno uoči sastanka nadzornog odbora čiji bi članovi trebalo da raspravljaju o toku istraga pokrenutih u septembru.

Prilikom objave prvobitne procene o broju vozila čiji su podaci krivotvoreni u VW su procenjivali da bi skandal mogao da ih košta oko dve milijarde evra. Sada napominju da će iznos verovatno biti niži.

Kompanija je u međuvremenu rezervirala 6,7 milijardi evra za podmirivanje troškova opoziva 11 miliona dizel automobila opremljenih uređajem za podešavanje kontrole emisija izduvnih gasova.