Đukanović: Vučić se menja brže od svog biračkog tela

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da se premijer Srbije Aleksandar Vučić menja brže od svog biračkog tela.

Premijer Crne Gore je u intervjuu za Slobodnu Evropu izjavio da treba konstatovati da je Vučić zaista poče ozbiljno da usmerava Srbiju putem evropskih integracija i da mu nije jednostavno.

"Govorili smo o crnogorskom iskustvu, pa dozvolite, ipak je to crnogorsko iskustvo formalno staro deset godina, koliko je prošlo od nezavisnosti, a ja vam kažem punih 17 – od '98. godine. Iskustvo Srbije je značajno kraće, što će reći da je otpor tom zaokretu danas mnogo snažniji nego što je u Crnoj Gori i utoliko je i uloga premijera Vučića i njegove vlade teža, pa u tom kontekstu najpre treba razumeti napor koji on ulaže", kaže Đukanović.

On je rekao i da je "đavolski posao na Balkanu voditi proevropsku politiku".

"Moramo znati, nisu evropske i evroatlantske vrednosti tako duboko ukorenjene u ovom regionu, naprotiv. Prema tome, okretanje tim vrednostima jeste zapravo otklon od prošlosti, jeste radikalan zaokret kojem se puno ljudi, rekao bih očekivano, protivi, zato što ne vidi sebe u tom novom sistemu vrednosti. Plaše se tog novog", smatra Đukanović.

"Jako je važno da shvatimo da je integracija drugo ime za stabilnost Balkana. A time i za stabilnost Evrope, jer bez stabilnosti Balkana nema evropske stabilnosti, a kamoli ekonomskog i demokratskog prosperiteta na Balkanu", zaključio je Đukanović.

Foto: Beta