Ispituje se spajanje Imleka i Niške mlekare

PinterestFacebookTwitterShare

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je, po službenoj dužnosti, nastavila postupak ispitivanja spajanja beogradskog Imleka i Niške mlekare.

Kompanija Imlek je krajem oktobra saopštila da je potpisala ugovor o kupovini sto odsto vlasništva Niške mlekare, a za tu koncentraciju potrebno je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

Prema rečima Komisije, utvrđeno je da bi kupovinom Imlek učvrstio svoj položaj na tržištima otkupa sirovog kravljeg mleka, proizvodnje i prodaje mleka i mlečnih proizvoda, budući da su Imlek i Niška mlekara direktni konkurenti, a Imlek najsnažniji učesnik na tim tržištima.

"Komisija će zato u ispitnom postupku dodatno oceniti sve zakonom propisane kriterijume na osnovu kojih se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a ne samo strukturu relevantnih tržišta i položaj učesnika u koncentraciji na njima", ističe se u saopštenju Komisije.

Imlek posluje u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a otkupljuje mleko od 3.800 proizvođača. Niška mlekara je među pet najvećih mlekara u Srbiji, a mleko otkupljuje od oko 20.000 seoskih domaćinstava.