Vučić:Srbija će biti uspešna kad mala i srednja preduzeća budu stvarala 50 odsto BDP

PinterestFacebookTwitterShare

Srpski premijer Aleksandar Vučič ocenio je danas da će Srbija biti uspešna zemlja i imati sigurnu budućnost kad mala i srednja preduzeća budu stvarala 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

On je u Privrednoj komori Srbije na dodeli priznanja najuspešnjim nosiocima sertifikata Excellent SME istakao da je obezbeđivanje uslova za uspešan rad preduzeća najvažnija tema u Srbiji.

Premijer je kazao da je 2016. godina godina preduzetništva u kojoj će iz budžeta biti izdvojeno više novca za one koji su na početku svog biznisa i da će biti subvenisani krediti za obrtna sredstva malih i srednjih preduzeća.

Podsetio je da u Srbiji ima oko 770.000 malih i srednjih preduzeća, koja stvaraju 30 odsto BDP-a, i da bi voleo da u budućnosti taj sektor bude još veći, kako razvoj zemlje ne bi zavisio od velikih kompanija.

Sertifikat Excellent SME potvrđuje da je kompanija odgovoran i pouzdan partner koji na vreme ispunjava svoje obaveze.

Taj sertifikat je dobilo 617 malih i srednjih preduzeća u Srbiji koja su ostvarila ukupan godišnji promet veći od 800 miliona evra, raspolažu kapitalom od 140 miliona evra, ostvaruju skoro 60 miliona evra profita i zapošljavaju 13.000 radnika.

Predsednik PKS Marko Čadež je kazao da su preduzeća koja su dobila sertifikat Excellent SME "prva liga malog i srednjeg preduzetništva".