Tabaković: Promenljivi kurs, bez velikih dnevnih oscilacija

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da će institucija na čijem je ona čelu nastaviti da održava stabilnost na deviznom tržištu.

Dinar slabi, inflacija je manje od planirane, a MMF predlaže veće dnevne promene kursa.

"Pitam sa kojim ciljem i zbog čijeg interesa i sa kojim rezultatom. Greška je da treba dozvoliti da se zbog dugoročne stabilnosti ponovi greška iz prošlosti koja je plaćena trošenjem deviznih rezervi i otvorenošću za šokove", rekla je Tabaković.

Na konstataciju da je dosta novca NBS potrošila na odbranu dinara od početka godine (390 miliona evra), guvernerka odgovara da ne robuje teorijskim modelima.

"Ovo je vreme preispitivanja svih teorijskih koncepata gde odgovorni ljudi koji vode države kažu da je teorija jedno, a život drugo… Ocena koju očekujem je bolji standard građana Srbije i pomoć Vladi Srbije da ne radimo kao organizam sa dve leve ruke gde ne postoji koordinisanost fiskalne i monetarne politike. Da vlada prepolovi osnovni fiskalni deficit mora da ima podršku u Narodnoj banci koja ima stabilnost", ističe Tabaković.

Objašnjava da je od početka 2010. do kraja 2012. potrošeno 3, 7 milijardi evra, a dinar je oslabio 19 procenata. U 2013, 2014 i 2015 – dodaje, potrošeno je milijardu i 300 (do 25. februara), a dinar je oslabio jedan procenat godišnje.

"Napuštanje investitora koji ulažu u hartije od vrednosti u čitavom regionu polako se pozicionira prema odlukama američkih Federalnih rezervi i izlaze sa ovog tržišta kupujući devize i to stvara pritisak na kurs", kaže guvernerka.

Naglašava da će Narodna banka, "ne povodeći se za savetima onih koji ne žive ovde", raditi tako da se stabilnost na deviznom tržištu i dalje održava uz najmanje troškove i najbolje rezultate.

Ističe da izbori neće uticati na kurs.

"Imali smo već jedne izbore i NBS je i tu godinu završila sa jedan odsto slabljenja valute, što pokazuje da možemo u turbulentnim vremenima da reagujemo tako da građani mogu da budu sigurni da će pad i slabljenje valute biti mnogo manje u odnosu na druge ekonomije", rekla je Tabaković.

Govoreći o razgovorima sa MMF-om, navela je da nije bilo reči o poskupljenju struje i da će se o tome razgovarati kada se MMF vrati u Srbiju.

"Očekujemo da će biti poskupljenja struje, ali nije je bilo u 2013, u 2014. je bilo samo sedam odsto, tako da – ostavimo vladi da ona o tome odluči", kaže guvernerka.

Dodaje da smanjenje neravnoteža u tekućem bilansu i fiskalnoj konsolidaciji omogućuje NBS da postigne rezultat koji je zavidan u odnosu na zatečeno stanje i potrebu države da se zadužuje.

"Vidim da je vlada značajno smanjila ukupne troškove, a povećala prihode. Mene to raduje i mi ćemo podržati takvu politiku", kaže guvernerka.