Afrika sve siromašnija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Afrika je suočena sa višim nivoima siromaštva nego ikada ranije zbog toga što su decenije ekonomskog rasta bile korisne samo za malobrojnu bogatašku elitu, navodi se u izveštaju britanske humanitarne grupe Oksfam.

Izveštaj, u kome se navodi da je nejednakost veoma izražena u Africi, u kojoj se nalazi sedam od 20 najneravnopravnijih zemalja na svetu, predstavljen je u Durbanu na Svetskom ekonomskom forumu o Africi (WEF Afrika).

“Nejednakost u Africi podstiče siromaštvo, cepanje našeg društva i guši potencijale miliona ljudi”, rekla je kopredsedavajuća WEF Afrika Vini Bjanjima i dodala da bi Afrika trebalo da prestane da imitira neuspešnu politiku Evrope i Amerike i da razvije nov ekonomski model koji funkcioniše za sve Afrikance.

Najneravnopravnija zemlja je Svazilend, a za njom slede Nigerija i Južna Afrika, gde tri milijardera imaju bogatstvo koje je jednako onom koje poseduje polovina najsiromašnijih stanovnika zajedno, što je oko 28 miliona ljudi, navodi se u izveštaju.

Takođe, prema predviđanjima Oksfama broj siromašnih u narednih 15 godina će dodatno porasti, pa će još 250 do 300 miliona Afrikanaca živeti u krajnjem siromaštvu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay