AGROKOR: Ramljak „nadzire“ i posle ostavke

PinterestFacebookTwitterShare

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da proces vanredne uprave u posrnulom koncernu Agrokor ide dalje i da će do izbora nove vanredne uprave taj posao i dalje raditi Ante Ramljak koji je podneo neopozivu ostavku na funkciju vanrednog poverenika.

„Kao ključnu poruku koju želim poslati svim zaposlenicima, poveriocima i dobavljačima je da proces vanredne uprave i proces nagodbe ide dalje i da Agrokor funkciše zajedno sa svim kompanijama u njegovom sastavu normalno“, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

On je rekao da Vlada sprovodi konsultacije da bi predložila Trgovačkom sudu novu vanrednu upravu, a da će do izbora nove Ramljak nastaviti svoj posao.

„Nema nikakvog prekida funkcionisanja niti vanredne uprave niti funkcionisanja kompanije, a niti bilo kakve opasnosti za destabilizaciju celog procesa“, rekao je premijer posle celodnevih razgovora u Vladi o situaciji u Agrokoru.

On je rekao i da ga nije iznenadila Ramljakova ostavka.

Plenković je rekao da je njegova Vlada donošenjem Zakona o vanrednoj upravi sprečila „ekonomski i finansijski cunami na hrvatsku privredu“ i ocenio da je napravljen veliki napor da se pokuša „razmrsiti klupko“ u Agrokoru i oko njega. Zbog toga se zahvalio Ramljaku i drugim stručnjacima koji su u poslednjih deset meseci bili angažovani u tom procesu.

Hrvatski premijer je ocenio da nema „posebnog dramatičnog trenutka“ i da će se voditi računa da nova vanredna uprava bude kompetentna i da se nastavi proces u koji je uložen „ogroman politički kapital“.

„To govorim kao čovek i političar koji u ovih 48 godina nema nikakve trunke sene na etičnost na način na koji radim i na koji sam angažovan. To mi je važno i zato sam ovu situaciju doživeo kao pogrešku koja je bacila jednu senku i izazvala brojne komentare u javnosti“, dodao je Plenković.

Agrokor je jutros potvrdio da je Ramljak juče podneo ostavku šefu hrvatske vlade.

Obrazlažući svoj potez, Ramljak je naveo da podnosi ostavku kako lično ne bi postao prepreka postizanju nagodbe.

On je naveo da je zajedno sa saradnicima i zaposlenima uspeo da stabilizuje poslovanje Agrokora, očuva zaposlenost, spreči propast dobavljača i stvori preduslove da poverioci mogu da pregovaraju o nagodbi ali da „nažalost, neizvesnost koja je bila stvorena vezano za njegov ostanak na mestu poverenika snažno radi protiv ovog procesa“.

Ramljak se nalazi pod pritiskom od kraja januara kada su mediji objavili da je njegova bivša firma, Texo Management d.o.o. sklopila ugovor s firmom AlixPartners za savetovanje o restrukturiranju Agrokora na osnovu kojeg svake sedmice naplaćuje za poslove savetovanja gotovo 250.000 kuna.

To je otvorilo raspravu o visokim savetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Plenković je rekao da nije znao kolike su naknade savetnicima u procesu restrukturiranja Agrokora, ali da načelno ne podržava njihovu visinu.

Pre nekoliko dana u medijima je objavljeno i da je Ramljak u bivšoj firmi formalno bio zaposlen i nakon što je došao na čelo Agrokora 10. aprila prošle godine, a radni odnos mu je prestao 30. aprila.

Portal Indeks objavio je dokument koji je potvrdio da je Ramljak istovremeno bio vladin poverenik i zaposlenik Texo Managementa u prvih dvadeset dana kada je, kako navodi portal, ta mala konsultantska firma ugovorila posao.

Formalno ih je angažovao AlixPartners 25. aprila.

Posle objave u medijima, iz Agrokora su naveli da „datum formalne odjave, koja je usledila 20 dana po prestanku radnog odnosa raskidom ugovora o radu, ne menja činjenicu da je Ante Ramljak radni odnos u Texo managementu raskinuo kada je imenovan za vanrednog poverenika“.