Agrokorove firme u gubitku 300 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Revidirani finansijski izveštaj pokazao je da su kompanije iz sastava koncerna Agrokor u prošloj godini poslovale s gubicima ili manjom dobiti.

Najveći neto gubitak ostvaren je u maloprodajnom delu, ukupno 2,2 milijarde kuna (290 miliona evra), od čega samo u Konzumu 1,9 milijardi kuna (250 miliona evra), objavljeno je u Zagrebu.

Kako je prikazano na konferenciji za novinare, vrednost bilansa Agrokorovih kompanija je smanjena za 13 milijardi kuna (1,7 milijardi evra).

Izveštajem nije obuhvaćena kompanija Agrokor d.d., odnosno izveštaj za tu kompaniju biće predstavljen u ponedeljak, kada će biti predstavljen i revidirani konsolidovani finansijski izveštaj koncerna.

Poverenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak izjavio je da je revizija u maloprodajnom sektoru obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupni negativni efekat u 2015. i 2016. u tom segmentu je iznosio oko 2,5 milijardi kuna (330 miliona evra).

Prema izveštaju, najveći hrvatski maloprodajni lanac Konzum u prošloj godini je poslovao s gubitkom od 1,9 milijardi kuna (250 miliona evra), a poslovni prihodi su mu bili 10,5 milijardi kuna (1,4 milijarde evra).

“Neki od izveštaja sadrže značajne ispravke na izveštajima za 2015. i 2016. Da nije bilo ovog zakona (leks Agrokor) finansijski izveštaji bi doveli u pitanje buduće postojanje cele grupe i kompanije, odnosno išlo bi se u stečaj”, rekao je Ramljak.

On je rekao da su neke stvari i u 2015. bile pogrešno knjižene i nepravilno vrednovane.

U 2015. godini je Konzum prikazao dobit od 235 miliona kuna (31,1 miliona evra), ali stvarni rezultat je gubitak od milijardu i 400 miliona kuna (190 miliona evra), što je, kako je rekao Ramljak, gubitak iznad visine kapitala.

Glavni generator gubitka u Konzumu je izašla iz testa vrednosti imovine, odnosno testa na umanjenje vrednosti imovine. Uz to je rečeno da je firma Idea u Srbiji prepuštena Merkatoru, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ramljak je rekao da je situacija bolja što se tiče poljoprivrede i prehrane, odnosno da je u 2016. ostvaren neto gubitak od 300 miliona kuna (40 miliona evra), odnosno 700 miliona kuna (93 miliona evra).

On nije hteo da govori o mogućoj krivičnoj odgovornosti vlasnika kompanije Ivice Todorića ili nekog iz Uprave, rekavši da o tome ne može da govori. Potvrdio je i da je sa svim brojkama upoznato i državno tužilaštvo.

Poverenik za Agrokor je rekao da sve kompanije sada posluju stabilno i imaju budućnost.

Ramljak je predstavio revidirane finansijske izveštaje za 27 društava, ali ne i kompanije Agrokor d.d., koji će biti predstavljen u ponedeljak. Tada se očekuje i revidirani konsolidovani finansijski izveštaj koncerna.

Tek posle tog izveštaja, kako je rekao Ramljak, razmišljaće se o eventualnom podnošenju krivičnih prijava.

Izvor: Beta

Foto: screenshot