„Ako ne želite da radite 12h dnevno, 6 dana nedeljno – nemojte se ni prijavljivati“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Ako želite da raditi u Alibabi, morate da se pripremiti na 12-satni radni dan ili se nemojte ni truditi pridružiti nam se, poručio je na nedavnom sastanku osnivač i šef ove kompanije Džek Ma.

Naporni i stresni radni uslovi u kojima se od zaposlenih traži rad 6 dana nedeljno od 9 ujutro do 9 uveče nisu odlika samo te kompanije već i brojnih drugih kineskih kompanij čiji se radnici često osećaju iskorišćeno.

Ova kineska radna kultura, poznata kao 996, uzima svoj danak pa ljudi često izgaraju na poslu i ne ostaje im vremena za uživanje u životu, a uz takve uslove ne mogu niti razmišljati o porodici.

S kineskom tehnološkom industrijom povezane su priče o neočekivanoj smrti programera i osnivača start-up kompanija zbog brojnih prekovremenih radnih sati i stresa, komentari su Blumberga na situaciju s radnim uslovima u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Ali, oni koji žele da rade u Alibabi i drugim velikim kompanijama, nemaju neki izbor jer je Ma jasno rekao kako ne traži ljude koji će raditi osam sati dnevno, a internetski forumi prepuni su komentara nezadovoljnih i iscrpljenih radnika, poput ovog komentara na Weibu: „Šefovi rade od 9 do 9, šest dana nedeljno jer rade za sebe i njihovo bogatstvo raste, a mi tako radimo jer smo iskorišćavani i nismo plaćeni za prekovremeni rad“.

Izvor: Zimo

Foto: Beta/AP

Komentari 1

  1. PR

    I ne pada mi ni na pamet!!!