Kraj jedne ere: Ako nisu besplatne, ne trebaju nam…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ekološka svest kod Srba najbrže proradi kada se „udari“ po džepu. Samo mesec dana otkako su u radnjama jednog velikog prehrambenog snabdevača ukinute besplatne plastične kese, njihova upotreba je smanjena za čak 60 odsto, prenose Večernje novosti.

Promet u tim trgovinama, kažu, nije osetio takvu odluku. Mnogi vlasnici malih radnji već svojim kupcima traže dva dinara za kesu. A svi veliki trgovci najavljuju da će besplatne plastične kese u njihovim marketima otići u prošlost.

Podaci kažu da se u Srbiji godišnje za kupovinu plastičnih kesa potroši oko 20 miliona evra. Čak 40 odsto njih završi u smeću, a njihov uticaj na životnu sredinu je poguban. Trgovce svaka kesa košta jedan dinar. Prve su sa plaćanjem plastičnih kesa počele drogerije. U početku su naplaćivali velike kese, dok su male bile besplatne. Sada u njihovim radnjama nema besplatne ambalaže. Od velikih trgovinskih lanaca samo je „Delez“ počeo da naplaćuje kese, i to u svojim radnjama „Šop end go“, po ceni od dva dinara.

– Naši kupci su pokazali da im je zaista stalo do zaštite životne sredine – kaže Nikola Papak, menadžer za korporativne komunikacije „Deleza“. – Upotreba plastičnih kesa u radnjama „Šop eng go“ je manja i do 60 odsto, u zavisnosti od radnje. Ukidanje besplatnih plastičnih kesa u ovim našim radnjama nije se odrazilo na promet. Naprotiv, svi parametri su pozitivni.

I u „Merkatoru S“, u čijem trgovinskom lancu posluju „Idea“, „Roda“ i „Merkator“ hipermarketi, razmišljaju o smanjenju upotreba plastičih kesa, što je direktiva EU u cilju očuvanja životne sredine.

– Uz poštovanje zakona i evropskih standarda, za našu kompaniju najvažniji su interesi i potrebe naših potrošača, zbog čega tražimo model koji je lako primenljiv u praksi – kažu u „Merkatoru S“. – Verujemo da ćemo za odluku o povlačenju lakih besplatnih kesa imati podršku ogromnog broja potrošača koji će svoje navike u kupovini menjati radi očuvanja životnog okruženja, što nam je zajednički cilj.

Plastika će najverovatnije biti izbačena i s kasa „Univereksporta“, ali trgovci ove kuće pripremaju poseban model koji će se, kažu, dopasti potrošačima.

Izvor: Većernje novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. novikorisnik

    Kad bi kese koje nam daju besplatno, a koje će sada da naplaćuju, mogle da izdrže da prenesu robu do kuće a da se ne pocepaju, onda se ne bi bacale posle jedne upotrebe….ja sam npr. one koje prežive koristio za bacanje smeća…sad kad ne bude ovih moraću da kupujem kese za smeće…tako da su trgovci i ovog puta izašli sa velikim dobitkom, plaćaćemo kese za jednokratnu upotrebu i kupovati kese za smeće…jupi za očuvanje životne sredine!!!!