X
  • English
X

Poslovne vesti

Ako pitate Malog, ovo je slika i prilika srpske privrede

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pre šest godina sve slobodne zone pravile su 2,5 milijarde evra prihoda, a sada je to skoro dvostruko više, izjavio je ministar finansija Siniša Mali prilikom obilaska Slobodne zonu Smederevo koja, kako je rekao, beleži ogroman rast.

„Ovde u ovoj slobodnoj zoni broj zaposlenih u poslednjih pet godina porastao je 20 puta, ukupan obim prozvodnje porastao je 30 puta, a ukupan izvoz porastao 39 puta. To su ogromne cifre. Zato ćemo se boriti za svaku slobodnu zonu i za svaku fabriku“, rekao je ministar.

„Još jedan značajan podatak je da su 2012. godine sve slobodne zone pravile 2,5 milijarde evra prihoda. Sada je to dostiglo 5 milijardi, tačnije 4,9 milijardi evra. Imali smo tada 25 proizvodnih kompanija u svim slobodnim zonama, a danas imate 80 proizvodnih kompanija.“

Prema njegovim rečima, Slobodna zona Smederevo slika je i prilika i pravo ogledalo privrede Srbije, odnosno kako ona danas izgleda u odnosu na 2012. godinu.

„Ništa od ovoga što sada vidite nije bilo ovde. Tu je bila samo poljana, a 2013. godine gradonačelnica Smedereva i ja smo bili deo tima koji se izborio za prvu investiciju koja je došla ovde, finsku kompaniju PKC. Danas ovde ima osam proizvodnjih kompanija, koje zapošljavaju 2.300 ljudi, a ostale se bave skladištenjem robe“, rekao je ministar.

Kako se navodi u saopštenju, on je podsetio da je 2012. godine bila znatno drugačija situacija u Srbiji – postojala je rekordna nezaposlenost u našoj zemlji, imali smo visoki budžetski deficit i javni dug.

„Pogledajte sada, javni dug nam pada, smanjili smo nezaposlenost koja je sa 26 odsto pala ispod 12 odsto. Imamo suficit u nasem budžetu treću godinu za redom i borimo se za svakog novog investitora, za svaku novu fabriku“, rekao je ministar.

Povezane vesti

Izvor: Danas

Foto: Pixabay