Ako ste se pitali šta će biti “na vrhu agende” Putinove posete…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će pitanja energetske bezbednosti biti “na vrhu agende” predstojeće posete predsednika Rusie Vladimira Putina Srbiji, tokom koje će biti potpisano više sporazuma koji se tiču gasne privrede.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da će do 17. januara, kada je najavljena Putinova poseta, biti pripremljeni sporazumi za proširenje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, izgradnja gasnog transporta kroz Srbiju, omogućavanja alternativnih oblika gasifikacije, poput tečnog naftnog gasa iz Rusije, kao i o rehabilitaciji i rekonstrukciji hidroelektrane Djerdap 2.

Ministar je povodom ledenog talasa u Srbiji naveo da je situacija sa energentima stabilna i da je snabdevanje obezbedjeno iako su ugljokopovi pogodjeni istim meteoološkim uslovima kao i ostatak zemlje.

“Uglavnom sve toplane rade 24 sata dnevno i isporučuju toplotnu energiju. Distribucija je u skladu sa očekivanjima, a postoje pojedinačni slučajevi da neki zaseok nema napajanje. Trenutno ne obezbedjujemo stabilno snabdevanje za oko 0,18 odsto potrošača, što je ispod evropskog nivoa od 1 odsto. Gasa, mazuta i (lož) ulja ima dovoljno”, naveo je ministar.

Izvor: Beta

Foto: Beta