Aleksinački “opštinski” kazan za pečenje rakije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Glavna tema u Aleksincu poslednjih dana je jedan kazan za rakiju. Opština Aleksinac kupila je kazan za pečenje rakije, ispostavilo se da je kazan zaista plaćen državnim novcem, ali preko Komesarijata za izbeglice kao pomoć porodici interno raseljenih koja je bila bez primanja. Sada počinje posao proizvodnje rakije, prenosi N1.

“To je kazan za pečenje rakije sa destilatorom 100 litara. Jedan komad. 99. 600 dinara”, naveo je Dragan Jovanović, načelnik društvenih delatnosti u Aleksincu.

Kazan nije u opštini, televizija N1 pronašla ga je u selu Adrovac…

Tu rakiju, međutim, kako nas uveravaju u Adrovcu, niko iz opštine nije probao.

“Ne, ne, ne , ne…Ta je rakija namenjena za prodaju da bismo mogli i zimi da imamo neku novčanu naknadu, pošto suprug radi samo na crno, ja sam domaćica”, izjavila je Snežana Petrović, poljoprivrednica.

Kazan je u domaćinstvu Snežane Petrović. Kupljen je preko projekta za ekonomsko osnaživanje izbeglih i raseljenih lica, kao i moto kultivator i traka kap po kap, za navodnjavanje voćnjaka.

“Ja sam po struci ekonomista, studirala sam književnost, ali eto… život. Nametne čoveku nešto sasvim drugo, nešto sasvim neplanirano”, kaže Snežana.

Tako je Snežana Petrović, koja inače u torbi uvek nosi knjigu poezije, postala poljoprivrednica.

“To je suština. Tragom istine, došli ste do mene”, rekla je.

Registrovala je gazdinstvo i porodica počinje da zarađuje od ovog kazana.

U javnosti je sada poznat kao opštinski rakijski kazan, iako zapravo nije, a svi rakiju mogu da dobiju po istim uslovima – 500 dinara po litru.

Izvor: N1

Foto: YouTube screenshot