X
  • English
X

Poslovne vesti

Alibabin program nadmašio ljudski faktor

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Programi veštačke inteligencije kineskog giganta za internet trgovinu, Alibabe, postigli su bolje rezultate od ljudi na testu čitanja i razumevanja, koji je izradio Univerzitet Stanford.

„Ovo je prvi put da je mašina nadmašila ljudski faktor na takvim testovima“, objavili su iz Alibabe.

Test su dizajnirali stručnjaci za veštačku inteligenciju na Stanfordu kako bi izmerili rastuće sposobnosti za čitanje računara. Alibabin računarski program je prvi koji je pobedio ljudsku rasu.

Luo Si, glavni naučnik za obradu prirodnih jezika u Alibabinom sektoru za istraživanje veštačke inteligencije, nazvao je ovu prekretnicu „velikom čašću“, ali je takođe priznao da će to verovatno dovesti do toga da značajan broj radnika izgubi posao zbog mašina.

„Tehnologija može postupno biti primenjena na brojne poslove, kao što su korisnička služba, muzejski vodiči i internet odgovori na medicinske upite pacijenata, što će smanjiti potrebu za ljudskom delatnošću na nezabeležen način,“ rekao je Si.

Pranav Rajpurkar, jedan od istraživača sa Stanforda koji su razvili test čitanja, objavio je na Tviteru da je Alibabino delo „odličan početak 2018“ za veštačku inteligenciju.

Povezane vesti

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay