Ambiciozan plan EK o plastičnom otpadu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija je objavila strategiju za upravljanje plastičnim otpadom s ciljem da se do 2030. godine sva plastična ambalaža reciklira i ograniči jednokratna upotreba plastike.

„Ako ne promenimo način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku, do 2050. u okeanima će biti više plastike nego ribe. Moramo se pobrinuti da plastike ne bude u našoj vodi, hrani, pa čak i u našim tijelima“, izjavio je prvi potpredsednik EK Frans Timermans.

Evropska strategija o plastici je deo paketa o kružnoj ekonomiji.

„Ovom strategijom za plastiku postavljamo osnove nove kružne ekonomije u koju je uključena plastika. Tako će se smanjiti količina plastičnog otpada i stvoriće nove prilike za inovacije, konkurentnost i otvaranje visokokvalitetnih radnih mesta“, izjavio je potpredsednik Komisije Jirki Katainen.

Komisija ističe da strategija ima tri cilja, koji će koristiti privredi, pogotovo plastičnom sektoru u EU, koji zapošljava 1,5 miliona ljudi, a 2015. godine imao je promet od 340 milijardi evra.

Prvi cilj je osigurati da se do 2030. godine sva plastična ambalaža može reciklirati i to na troškovno efikasan način.

Drugi cilj je smanjiti količinu plastike za jednokratnu upotrebu – poput plastičnih čaša i pribora za jelo, slamki, vrećica, balona… Plastika za jednokratnu upotrebu predstavlja polovinu otpada u moru ili na obali.

Treći cilj je zabrana upotrebe mikroplastike – plastičnih delova manjih od pet milimetara.

Problem s plastikom u Evropi naročito je aktuelan nakon što je Kina početkom ove godine prestala da uvozi plastični otpad. Kina je svetski lider u recikliranju otpada, a EU je tamo izvozila 85 posto svog plastičnog otpada, Sjedinjene Države 51 posto.

Na problem plastičnog otpada prije nekoliko dana ukazao je povjerenik za proračun Ganter Etinger, koji je najavio mogućnost da porez na plastiku postane novi izvor prihoda za evropski budžet.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay