Američki fond „UŠAO“ u Junajted grupu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Američki investicioni fond Blekstoun odlučio je da kupi udeo u konkurentskoj britanskoj firmi BC Partners, vlasniku Junajted grupe, prenosi londonski Fajnenšel tajms.

Izvori na koje se poziva britanski dnevnik kažu da je Blekstoun, koji upravlja sa većom imovinom od britanskog fonda, postigao dogovor o kupovini 10 do 15 odsto udela BC Partners.

Blekstoun je poznat po upravljanju investicijama kao posebnoj kategoriji u okviru svoje Strateške Grupe za kapital i ovakva akvizicija nije neuobičajena.

Američki mediji prenose da Blekstoun, osnovan 1985, upravlja imovinom vrednijom od 470 milijardi dolara. Kompanijom rukovodi jedan od osnivača Blekstouna, Stefan Švarcman, inače jedan od savetnika američkog predsednika Donalda Trampa.

Švarcman je pozat i po filantropiji. U dobrotvorne svrhe do sada je donirao stotine miliona dolara. Prošle godine poklonio je 350 miliona dolara Tehnološkom institutu u Masečusetsu, dok je ove godine Univerzitet u Oksfordu saopštio da je Švarcman donirao 150 miliona funti za osnivanje Švarcmanovog centra za humanističke nauke.

Blumberg ga je 2014. i 2016. godine uvrstio na listu 50 najuticajnijih ljudi.

U okviru Junajted grupe posluje i TV N1.

Izvor: N1

Foto: Promo