Američki sud odobrio nagodbu sa VW od 14,7 milijardi dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Američki savezni sudija odobrio je sporazum vredan rekordnih 14,7 milijardi dolara između grupe Folksvagen (VW) i regulatora, kao i vlasnika 475.000 dizel automobila.

Takođe, nemački automobilski gigant se obavezao da sredinom novembra počne otkup vozila sa softverima koji su varali na eko-testovima.

Odluka sudije čarlsa Brejera ključna je za VW koji želi da se oporavi od skandala iz rujna 2015, kada je proizvođač priznao da je varao na eko-testovima kako bi prikazao da njegovi dizel automobili ispuštaju daleko manje količine štetnih plinova od stvarnih.

Primedbe vlasnika automobila da sporazum ne nudi dovoljno novca za odštetu sudija Brejer odbacio je rekavši da su vozači “primereno i pošteno obeštećeni”. “Povoljnije je trenutno rešenje spora nego parnica koja bi mogla dugo potrajati”, napisao je sudija u obrazloženju.

VW je pristao da potroši do 10 milijarda dolara na otkup vozila i kompenzaciju vlasnicima i još 4,7 milijardi na programe smanjenja emisije štetnih izduvnih gasova i na projekte čistih vozila.

Proizvođaču će možda biti dopušten popravak otkupljenih vozila ako to odobre regulatori. Vlasnici dizel vozila u koja je VW ugradio softver-varalicu na eko-testovima, osim vrednosti vozila od pre skandala, primiće i između 5.100 i 10.000 dolara dodatne kompenzacije.

Prema sporazumu VW mora popraviti ili otkupiti 85 posto od 475.00 vozila do juna 2019., ili mu prete dodatni troškovi. Reč je o najvećoj nagodbi koja je ikad postignuta s proizvođačem automobila optuženim za zloupotrebe.

Ipak, muke VW tu ne prestaju jer ga čekaju još milijarde dolara troškova za 85.000 vozila sa 3.0 litarskim motorima kao i kazne ministarstva pravosuđa za kršenje zakona o čistom vazduhu.

Izvor: SEEbiz