Amerikanci koče Turski tok kroz Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Gazprom

Iako su nadležni u Srbiji najavili da bi izgradnja gasovoda Turski tok mogla da počne već u aprilu, iz Brisela još uvek nema potvrde da će Evropska unija dozvoliti realizaciju jednog takvog projekta.

Trenutno se vode pregovori između Energetske zajednice Jugoistočne Evrope i Srbije oko dobijanja dozvole za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju. Navodno, Energetska zajednica nema ništa protiv tog projekta, ali je istovremeno postavila određene uslove za koje traži da budu ispunjeni, piše Danas.

Stručna javnost u Srbiji smatra da je razlog zbog koga Energetska zajednica postavlja uslove našoj pregovaračkoj strani pritisak Sjedinjenih Američkih Država na Evropsku uniju.

Vašingtonu nije u interesu da se sprovede bilo kakav ruski gasni projekat u Evropi. SAD u Rusiji vide svog geopolitičkog rivala i imaju interes da one budu te koje će potrošačima u Evropskoj uniji prodavati svoj tečni naftni gas.

Problem je u tome što je osposobljavanje terminala u Evropi za prihvatanje američkog tečnog naftnog gasa proces „na dugom štapu“, dok Rusi već imaju konkretne projekte spremne za realizaciju. Jedan od njih je Turski tok.

S obzirom na takvu situaciju Brisel kupuje vreme, postavlja uslove Beogradu koji su teško prihvatljivi, jer zbog pritisaka Vašingtona ne može da uđu u taj projekat ma koliko ruski gas bio potreban potrošačima u EU, kaže za Danas Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Sa njim se slaže i ekonomski analitičar Branko Pavlović koji naglašava da Srbija ne treba da počinje izgradnju Turskog toka dok Bugarska ne započne taj proces. Potpuno je jasno, da iz svojih razloga, Amerikanci pokušavaju da blokiraju izgradnju Turskog toka kroz Evropu. Stoga tek ako Bugarska počne sa izgradnjom to će biti signal da će Turski tok proći preko teritorije Srbije.

Srbiji podjednako ne odgovara da cevovod bude dat u koncesiju. U tom slučaju ne bi bilo zarada od taksi, odnosno one se ne bi slivale u državni budžet. Zato bi za Srbiju bilo najbolje da sama gradi gasovod i bude njegov vlasnik.

Deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju pak trebalo bi da bude dugačak oko 420 kilometara i da košta milijardu i sedamsto miliona evra, piše DANAS.

Vuletić: Za sada ništa od Turskog toka

Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić kaže da nema izgleda da u ovom trenutku započne gradnja gasovoda Turski tok kroz Srbiju jer „ne daju Amerikanci“.

On je za Betu rekao da ne isključuje mogućnost da gradnja gasovoda kroz Srbiji počne za, možda šest mesci ili godinu dana, pod drugim uslovima.

„Ovog trenutka nema ništa od Turskog toka kroz Srbiju jer ne dozvoljava Amerika pošto nudi njen gas, proizveden iz škriljaca koji bi se u Evropu dopremao u tečnom stanju“, rekao je Vuletić.

Izvor: Danas, Beta

Foto: Gazprom