Ana Brnabić udara zvono na Njujorškoj berzi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Premijerka Srbije Ana Brnabić u ponedeljak će tradicionalnim udarcem u zvono zatvoriti Njujoršku berzu (New York Stock Exchange), a potom se sastati sa predsednicom te berze Stejsi Kaningham.

„Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić imaće privilegiju da tradicionalnim udarcem u zvono zatvori Njujoršku berzu“, navodi se u saopštenju iz kabineta premijerke.

Stejsi Kaningham je u maju ove godine postavljena na čelo Njujorške berze, kao prva žena predsednica od njenog osnivanja pre 226 godina.

Na Njujorškoj berzi se svakog dana, još od kraja 19. veka, označavaju početak i kraj rada berze. Zvono kao signal za otvaranje i zatvaranje berze uvedeno je 1903. godine.

Njujorška berza je 1995. godine uvela tradiciju redovnog pozivanja visokih zvanica koji imaju čast da označe početak i kraj rada berze udarcem u zvono.

Među poznatima koji su kao specijalni gosti zatvorili berzu bili su i srpski teniser Novak Đoković, nekadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun, rukovodstvo i partneri NASA, košarkaška zvezda Majkl Džordan, dizajner Ralf Loren, i drugi.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay