Analitičari tvrde: Ova firma je KLJUČNA za preživljavanje Huaveja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Investitori na svetskim berzama pozdravili su mogućnost da se američki spor sa kompanijom Huavej reši kroz trgovinski sporazum sa Kinom, kako je sugerisao američki predsednik Donald Tramp.

Iako je vodećeg setskog proizvođača telekomunikacione opreme ocenio „veoma opasnim sa bezbednosne tačke gledišta“, Tramp je krajem prošle nedelje rekao da „može da zamisli da Huavej bude uključen u nekom obliku u trgovinski sporazum“.

Dok traje američko-kineski trgovinski rat, Huavej prema procenama investicione kompanije CLSA ima dovoljne zalihe elektronskih komponenti da nesmetano proizvodi pametne telefone do kraja godine, piše Poslovni dnevnik.

Prema tvrdnjama analitičara Sebastijana Huoa, za „preživljavanje“ Huaveja ključna je tajvanska kompanija TSMC koja je dobavljač komponenti za HiSilicon, Huaveijevu ćerka kompaniju koja ga snabdeva sa 90 odsto delava za uređaje.

Kompanija TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing), najveći svetski ugovorni proizvođač čipova, krajem prošle nedelje poručio je da njegove isporuke Huaveju za sada nisu ugrožene američkom zabranom isporuke elektronskih delova bez odobrenja Vašingtona.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Beta/AP