Anketa 1.000 preduzeća: Poboljšani uslovi poslovanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: logo

Uslovi poslovanja u Srbiji u 2017. u odnosu na 2011, značajno su poboljšani, a od 2014. je ostvaren napredak u većini oblasti. Ovo je ključni nalaz ovogodišnje “Ankete 1000 preduzeća”, koju u našoj zemlji od 2011. sprovodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Na predstavljanju rezultata u Privrednoj komori Srbije čula se i opaska da, u poređenju sa nalazima iz 2015. i 2016. godine, ovogodišnji ne pokazuju značajniji napredak.

Ipak, proteklih sedam godina zabeležena su primetna poboljšanja. Pre svega u oblasti inspekcijskog nadzora, izdavanja građevinskih dozvola i opažanja korupcije, a privreda danas troši manje vremena i novca na poštovanje propisa.

Rezultat poboljšanja uslova poslovanja je i povećanje izvoza robe 80 odsto i izvoza usluga 70 procenata nego 2010, kao i veliko smanjenje nezaposlenosti kazao je predsednik PKS Marko Čadež. Kao najmanju prepreku za poslovanje, 1.035 ispitanih predstavnika i vlasnika preduzeća i preduzetnika u ovogodišnjoj anketi doživljava inspekcijski nadzor. Privrednici inspektore više ne vide kao korumpirane ili „zlonamerne”.

Izvor: Politika

Foto: logo